Vaikuttaako silmälasit paljon?

Kuten niin monet nörtit, käytän silmälaseja päivittäisessä elämässäni. En kuitenkaan ole koskaan niihin kauheasti panostanut, mutta nyt olen kyllä muuttanut mieltäni tämän asian suhteen. Vaikuttaa nimittäin selvästi siltä, että silmälaseilla on oikeasti väliä, myös tietokoneella työskennellessä.

Polarisaatio on pahasta

Polarisoidut aurinkolasit ovat erinomaiset, kun ollaan ulkona kirkkaassa säässä kesällä. Kuitenkin tälläisellä nörtillä nämä lasit ovat todella huonot, sillä varsinkin halvemmissa aurinkolaseissa ne aiheuttavat sen, että niiden kanssa ei oikein pysty käyttämään mitään ruutuja ja muita näyttöjä. Tämä polarisaatio vaikuttaa nimittäin säteiden pääsemiseen silmiin, jonka takia näyttöjen säteet jäävät monesti laseihin kiinni. Seurauksena on se, että niiden kanssa ei voi oikein käyttää mitää elektroniikkaa jossa on näyttö.

silmälasit ulkona
Polarisoiduilla linsseillä ei pysty esimerkiksi käyttää läppäriä ulkona

Aika hyvä artikkeli silmälaseista ja erilaisista aurinkolaseista löytyy sivustolta silmälasitnetistä.fi. Sieltä itekkin tästä opin tarkemmin.

Hyvät silmälasit ovat hintansa arvoiset

Itse en ole aikaisemmin kokenut, että silmälaseista kannattaisi maksaa yhtään enempää kuin pakko. Tämän takia päässä onkin roikkunut jo monen vuoden ajan sellaiset toimivat, mutta edulliset lasit. En ole oikein ollut edes perillä, mitä eroa on kalliimmilla ja halvemmilla rilleillä, jonka takia en ole niistä oikein ikinä niin välittänytkään.

Nyt kuitenkin sattuman kaupalta sain optikon puhuttua minut yli päähäni sellaiset kunnon kalliitta ja laadukkaat linssit ja kehykset. Ero oli suurempi kuin olisin odottanut, sillä näissä silmälaseissa oli kaksi suurta eroavaisuutta vanhoihin laseihini. Ja tämä ei siis johtunut vaan siitä, että näkökykyni olisi jotenkin muuttunut.

  1.  Kalliimmat linssit muuttivat näkökenttää parempaan suuntaan. Ne heijastivat vähemmän, jonka lisäksi se näkökenttä oli selvästi laajempi kuin vanhoilla laseillani. Tavallaan siis näki selvästi paremmin sinne linssien reuna-alueillekkin.
  2. Kalliit, merkkikehykset oli paljon mukavemman tuntuiset päässä, korvilla ja nenällä kuin nuo omat vanhat ja edulliset muovikehykset. Nämä uudet olivat kevyempiä, joustavampia ja ne eivät painaneet esimerkiksi nenää vasten yhtään samalla tavalla kuin nuo vanhat silmälasikehykseni.

Ehkä nämä seikat selittävätkin sen, miksi omistan nyt ekaa kertaa elämässäni kunnon Oakley silmälasit. Näillä kelpaa nyt myös datailla, sillä näissä linsseissä on sellainen ominaisuuskin, joka estää silmien rasittumisen yhtä nopeasti tuosta näytöltä tulevasta sinisestä valosta.

En oo vielä niin pitkää sessiota tehnyt, että voisin varmistaa tämän eron, mutta mitä nyt on arkikäytössä tullut koneella oltua ja töissä, niin tässä voi kyllä olla jotain perää. Ei ehkä ole iltaisin väsyttänyt juuri silmissä samalla tavalla kuin joskus aikaisemmin vanhoilla laseilla.

Olenkin siis muuttanut mielipiteeni aika nopeasti, ja nyt koen että jos silmälasit hankkii, kannattaa kerralla hankkia kunnolliset. Niitä pitää kuitenkin niin paljon päässä, että se pari sataa euroa lisää ei juuri tunnu usean vuoden säteellä. Nyt uskon sen, ja ymmärrän hyvin miksi niitä myydään niin paljon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *